Honderden belangstellenden, onder wie een aantal veteranen, hebben zaterdag op landgoed Bronbeek in Arnhem de slachtoffers herdacht van de Birma-spoorlijn en de Pakan Baroe-spoorlijn. Er werden kransen gelegd bij het Drie Pagoden Monument en er was een defilé.

Japan zette tijdens de Tweede Wereldoordlog krijgsgevangenen en Aziatische arbeiders onder erbarmelijke omstandigheden aan het werk. Zij moesten de zogenaamde Pakan Baroe-spoorlijn aanleggen op Sumatra, het huidige Indonesië.

Ook werden de arbeiders gedwongen te werken aan de Birma-spoorlijn, om de spoorwegnetten van Thailand en Birma (tegenwoordig Myanmar) te verbinden. In 1942 en 1943 werkten 250.000 Britten, Australiërs, Nederlanders en Aziaten aan deze ruim vierhonderd kilometer lange spoorweg, dwars door de jungle.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat met de bouw werd begonnen.

Zo’n 100.000 werkers van de Birma-spoorlijn bezweken aan uitputting en tropenziektes. Van de bijna 18.000 Nederlandse krijgsgevangenen, afkomstig uit Nederlands-Indië, overleefden 2782 de bouw van het dodenspoor niet. 

De twee spoorlijnen staan bekend als de 'dodensporen'. 

Veteranen

Lars Bannink, 22-jarige kleinzoon van een veteraan, hield een toespraak met de titel Als een mensenleven niet meer telt. Hij legde de link met het heden: ''Is dit alleen iets uit een ver verleden? Mensen die andere mensen als minderwaardig beschouwen? Volgens mij niet, helaas. Geweld en misbruik is nog steeds van alle dag. Ook van vandaag.''

Banninkss opa, spoorwegveteraan Louk Bannink, vertelde over het mensonterende transport vanuit Nederlands-Indië, per boot, trein en kilometers te voet door de jungle.

Een andere Birma-veteraan was cabaretier Wim Kan (1911-1983) die later beroemd zou worden met zijn oudejaarsconferences.