Een demonstratie van de Antifascistische Actie (AFA) in het centrum van Amsterdam is donderdagavond goed verlopen. Volgens de politie was het contact met de antifascisten goed en zijn geen arrestaties verricht.

De betogers wilden hun solidariteit tonen met geestverwanten in het Amerikaanse Charlottesville. Daar liep zaterdag een massabijeenkomst van extreemrechtse groepen uit op onlusten en geweld waarbij een dode viel.

De demonstranten liepen met spandoeken en vlaggen vanaf het Spui door de binnenstad. Tegen 22.00 uur kwamen ze aan bij het Vondelpark. Bij het standbeeld van Kerwin Duinmeijer, die in 1983 werd vermoord door skinheads, werd de bijeenkomst afgesloten.

De organisatie spreekt zelf over 600 deelnemers, de politie houdt het op 250 demonstranten. 

Vuurwerk

Burgemeester Eberhard van der Laan had eerder op de dag toestemming gegeven voor de demonstratie, al keurde hij het af dat die niet vooraf was aangemeld bij de gemeente. De betogers moesten zich houden aan een aantal extra voorwaarden: zo mochten ze geen gezichtsbedekkende kleding dragen en niets in brand steken. Ook mocht geen vuurwerk worden afgestoken, maar dat gebeurde wel.