In Swifterbant (Flevoland) is woensdag een stal met 40.000 kippen volledig in de as gelegd. De kippen zijn omgekomen. Ook een schuur ging in vlammen op, zei een woordvoerder van de brandweer.

Na enkele uren werd het sein brand meester gegeven. De brandweer was met veel materieel uitgerukt en slaagde erin te voorkomen dat het vuur oversloeg naar twee loodsen met koeien. De dieren bleven uit de rook en hoefden niet te worden geëvacueerd.

De oorzaak van de brand, die gepaard ging met veel rookontwikkeling, is nog niet bekend. Er is geen asbest vrijgekomen.

Tienduizenden kippen dood door brand in stal Swifterbant
48
Tienduizenden kippen dood door brand in stal Swifterbant

Wakker Dier

Volgens de organisatie Wakker Dier brengt de brand in Swifterbant het totaal aantal dieren dat dit jaar is omgekomen door stalbranden op 225.000.

Dat is al meer dan in 2016 toen 201.000 dieren omkwamen, stelt de organisatie. Wakker Dier pleit onder meer voor verplichte sprinklerinstallaties en brandmelders. Ook wil de organisatie betere vluchtwegen en brandveilige ventilatiesystemen.

Eerder deze week kwamen bij een brand in een varkensstal in het Twentse Agelo al honderden varkens om. Naar aanleiding hiervan werd er dinsdag bij de uitgebrande stal gedemonstreerd door dierenrechtenorganisaties.

In juli kwamen bij een stalbrand in het Gelderse Erichem ook al twintigduizend varkens om.