Veilig Verkeer Nederland (VVN) ziet graag dat het aantal herenfietsen in Nederland vermindert. De fiets met zijn hoge stang is volgens de organisatie gevaarlijk voor het verkeer omdat het afstappen wordt bemoeilijkt.

Ook schrijft de VVN dat mensen met een herenfiets bij een valpartij eerder met hun hoofd de grond raken omdat ze meer voorover op de fiets zitten. Dit blijkt een onjuiste conlusie die gebaseerd is op een onderzoek uitgevoerd door de Zweedse organisatie VTI. Dat bevestigt een woordvoerder van VVN desgevraagd aan NU.nl.

Het Zweedse onderzoek heeft het over een mountainbikes en racefietsen en niet een standaard herenfiets.

VTI concludeert juist het tegenoverstelde als het gaat om een herenfiets. De kans om voorover over het stuur te vallen lijkt te worden verkleind door onder andere het extra gewicht van de fiets.

"We zijn inderdaad te stellig in onze conclusie, maar blijven bij ons advies", aldus woordvoerder José de Jong. "Mensen die kinderen achterop de fiets nemen en senioren raden wij af op een fiets met stang te stappen omdat het (plotseling) afstappen wordt bemoeilijkt."

Achterhaald

Jongerenorganisatie TeamAlert en VVN vinden het hele idee van de herenfiets bovendien achterhaald. "Het idee van zulke fietsen stamt uit de negentiende eeuw, toen deze constructies nog nodig waren om ervoor te zorgen dat de fiets wel stevig genoeg was", zegt een woordvoerder van TeamAlert. "Inmiddels zijn damesfietsen haast net zo stabiel als herenfietsen, ondanks dat ze op een andere manier gebouwd zijn".