De tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin heeft te lang in afzondering in de gevangenis gezeten. Dat heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vrijdag geoordeeld.

Baybasin kreeg deze ordemaatregel opgelegd nadat er vorig jaar juli een vliegtuigje over de gevangenis vloog met daarachter de tekst 'Free Baybasin Now'. Ook werd hij daarna overgeplaatst naar een andere gevangenis.

Baybasin diende een klacht in bij de beroepscommissie van de RSJ over de veertien dagen dat hij in afzondering heeft gezeten. De RSJ oordeelde dat de afzondering te lang heeft geduurd en hij een financiële tegemoetkoming moet krijgen voor de dagen die hij ten onrechte in afzondering heeft verbleven.

Moord

De uit Turkije afkomstige Baybasin (60) werd in 2002 tot levenslang veroordeeld vanwege betrokkenheid bij moord in Turkije, uitlokking daartoe, gijzeling en drugshandel.

Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en stelt dat er ondeugdelijk bewijs is gebruikt. Volgens hem wilde de Turkse overheid hem achter de tralies omdat hij zich sterk maakte voor de Koerdische zaak.

Nieuw proces

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad liet onlangs weten een nieuw proces af te wijzen omdat er geen gronden zijn voor een herziening van de veroordeling.

De Hoge Raad gaat zich buigen over het herzieningsverzoek, maar doorgaans wordt het advies van de advocaat-generaal overgenomen.