De PH-KBX, een Fokker 70 die ruim twintig jaar dienst heeft gedaan als regeringsvliegtuig, is donderdagmiddag vanaf de vliegbasis Woensdrecht naar de Australische stad Brisbane vertrokken. 

Bij het Australische Alliance Airlines, ’s werelds grootste gebruiker van Fokkers, krijgt het toestel een nieuwe functie als VIP-vliegtuig. Voor de overname is 3,7 miljoen euro betaald.

De reis naar Brisbane duurt vijf dagen. Vanwege de grote vliegafstand moeten de piloten onderweg tanken en pauzeren in onder meer Verenigde Arabische Emiraten, India, Maleisië, Indonesië en Australië.

Nadat het vliegtuig is uitgeschreven uit het Nederlandse luchtvaartregister, zal het gaan vliegen onder de Australische registratie VH-KBX. 

Afscheid

Zo'n vierduizend vliegtuigliefhebbers hebben begin mei afscheid genomen van de Fokker 70. Zij konden het toestel van buiten zien en fotograferen. Van het interieur waren film en foto’s te zien. Ook was er een tentoonstelling met informatie over het toestel en de gemaakte reizen.

De PH-KBX werd jarenlang gebruikt door de regering en leden van het koningshuis. De letters PH zijn de luchtvaartcode voor Nederland. De letters KBX staan voor voor Koningin Beatrix, die op moment van registratie op de troon zat.

Het vliegtuig wordt vervangen door een Boeing 737 Business Jet, met als registratie PH-GOV.