Het Openbaar Ministerie heeft een groot DNA-onderzoek in de zaak Nicky Verstappen enkele maanden uitgesteld. Bij dit onderzoek gaat justitie meer dan vijftienduizend mannen in Zuid-Limburg oproepen vrijwillig hun DNA af te staan.

Het onderzoek is uitgesteld omdat justitie binnenkort nieuwe en efficiëntere DNA-sets krijgt, en omdat de voorbereidingen meer tijd kosten. De start van het onderzoek zou aanvankelijk na de zomer plaatsvinden, maar is nu uitgesteld tot het eerste kwartaal van 2018.

Het OM ziet het nieuwe onderzoek als "de ultieme poging" om de cold-casezaak op te lossen. De 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem werd in 1998 vermoord tijdens een zomerkamp in Brunssummerheide. De dader is nooit gevonden.

Acht jaar geleden bleef DNA-onderzoek onder ruim honderd mannen uit de omgeving van de jongen en het toenmalige jeugdkamp zonder resultaat.

Op deze manier wil het OM de moordzaak op Nicky Verstappen oplossen
73
Op deze manier wil het OM de moordzaak op Nicky Verstappen oplossen

Familieprofiel

Voor het nieuwe verwantschapsonderzoek wordt DNA vergeleken met sporen die in 1998 zijn gevonden op de kleding van de jongen. Doel is om via een gedeeltelijke match van een DNA-familieprofiel zicht te krijgen op de dader.

De politie hoopt dat bijvoorbeeld een broer, oom of neef in beeld komt. Daarmee zou uiteindelijk de moordenaar van Verstappen kunnen worden opgespoord.

Hoofdofficier van justitie Roger Bos zei in mei dat het verwantschapsonderzoek ''de laatste reële mogelijkheid is om deze zaak tot een oplossing te brengen''.

Eerder vond zo'n verwantschapsonderzoek plaats in Friesland na de moord op Marianne Vaatstra. Daar deden achtduizend mannen aan mee. Door het DNA-onderzoek kon Jasper S. in 2013 als dader worden opgespoord.