De vijf Roemeense verdachten van een spectaculaire smartphoneroof blijven nog zeker twee weken vastzitten. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de mannen van ladingdiefstal. 

De politie arresteerde de bende in een Gelders bungalowpark.

De verdachten maakten op spectaculaire wijze onder meer vijf vrachtwagenladingen in Nederland buit. Ze deden dit door al rijdend in een speciaal geprepareerde auto via het open dak de deuren van de vrachtwagens te forceren en de lading over te hevelen. 

De bende liep tegen de lamp na een beroving afgelopen week op de A73 ter hoogte van Horst. Toen werd een lading iPhones met een geschatte waarde van een half miljoen euro gestolen.

Zestien andere gevallen

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland tipte daar de politie over. Bij de arrestatie zaterdag troffen agenten de gestolen iPhones aan. De dienst Infra van de Landelijke Eenheid doet al jaren intensief onderzoek naar de bende.

Daaruit blijkt dat de Roemeense mannen in de leeftijd van 33 tot 43 jaar vrijwel altijd kozen voor ladingen met dure smartphones.

De autoriteiten vermoeden dat de bende al langer op deze wijze werkt. Er zijn zeker zestien gevallen bekend van vergelijkbare overvallen op andere plaatsen in Europa.