De raffinaderij van Shell Pernis blijft nog zeker twee weken gesloten. Het olie- en gasconcern laat dinsdag weten dat de raffinaderij ''op zijn vroegst in de tweede helft van augustus'' wordt herstart.

Een brand in een elektriciteitsstation veroorzaakte een stroomstoring bij Shell. De raffinaderij werd daarop stilgelegd waarna er veel gas werd afgefakkeld. Maandagavond lekte er bovendien fluorwaterstof uit een fabriek op het complex.

Een zeer lage concentratie van de gevaarlijke stof zou zijn vrijgekomen bij het spoelen van leidingen. De gevaarlijke stof is binnen het Shell-terrein gebleven.

Fluorwaterstof heeft een zure geur, en is ook in kleine hoeveelheden gevaarlijk. Bij contact met de huid vreet de stof door tot op het bot, zonder dat onmiddellijk pijn wordt gevoeld.

Shell stelt het vervelend te vinden voor klanten, maar zegt er alles aan te doen om de gevolgen zo veel mogelijk te beperken.

"We betreuren het dat we opnieuw voor overlast en onrust hebben gezorgd in de omgeving van onze raffinaderij", liet het bedrijf eerder weten.