Gerard Bouman, voormalig korpschef van de politie, is maandag op 64-jarige leeftijd overleden nadat hij eind vorige maand werd getroffen door een hartinfarct tijdens een vakantie in de Verenigde Staten.

"Gerard is niet meer bijgekomen uit de diepe slaap waarin hij raakte na een zwaar hartinfarct", laat de familie van Bouman weten. Bouman is in Nederland overleden.

In de verklaring vragen de nabestaanden de media afstand te betrachten. ''Wij willen Gerard in alle kalmte en vrede begeleiden naar zijn laatste rustplaats'', zegt zijn famile. Zij vragen vertegenwoordigers van de media afstand te houden van de familie, de afscheidsdienst en de uitvaart. 

Korpschef Erik Akerboom zegt aangeslagen te zijn door de dood van zijn voorganger. "In het hele korps wordt met verslagenheid gereageerd op het overlijden van Gerard Bouman. Zijn hele leven heeft in het teken gestaan van de publieke dienst en de politie in het bijzonder."

Misstanden

In verband met Boumans gezondheidstoestand werd in juni de presentatie van het onderzoeksrapport naar misstanden bij de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie uitgesteld. Een commissie deed onderzoek naar geldverspilling bij de COR tussen 2011 en 2016. Daarbij werd niet alleen de rol van Bouman bekeken, maar ook die van de oud-ministers Ard van der Steur en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

De conclusies van dit rapport zouden weergeven dat niet is gebleken dat de toenmalige korpschef de COR heeft omgekocht.

In maart schortte Bouman zijn medewerking aan het onderzoek op. Hij vond dat een lid van de onderzoekscommissie bevooroordeeld was. De huidige minister van Veiligheid en Justitie, Stef Blok, spoorde Bouman destijds aan om vooral wél aan het onderzoek mee te werken ''omdat het om gemeenschapsgeld gaat en het een belangrijk onderwerp is''.

Bouman was van 2013 tot begin vorig jaar de eerste korpschef van de Nationale Politie. Daarvoor bereidde hij als kwartiermaker de vorming van het korps voor. Bij zijn afscheid in januari 2016 werd Bouman benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau.