In Shell-raffinaderij Pernis aan de Vondelingenplaat in Rotterdam is zaterdagavond brand uitgebroken. Een deel van de fabrieken op het terrein is stilgezet omdat de elektriciteit is uitgevallen. De brand ontstond door kortsluiting in een spanningsstation, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio.

In de wijde omgeving zijn vlammen te zien. Dit komt doordat het bedrijf als onderdeel van de veiligheidsprocedure overtollige gassen uit de fabrieken affakkelt, die bij de raffinage van olie vrijkomen.

Shell Pernis is met ongeveer zestig fabrieken de grootste raffinaderij van Europa.

De brandweer is sinds ongeveer 3.00 uur aan het blussen, en gaf zondagochtend om iets voor 6.00 uur het sein brand meester. Wegens de hoogspanning kon de brandweer niet direct het spanningsstation in. Er zijn volgens de veiligheidsregio geen aanwijzingen dat schadelijke stoffen vrijkomen. Wel kunnen er roetdeeltjes in de lucht komen.

Shell kan de schade pas opnemen als de brand in het spanningsstation is geblust. Een woordvoerder van het oliebedrijf kon niet voorspellen wanneer de hele raffinaderij weer in bedrijf wordt genomen. Het kan volgens de woordvoerder dagen duren tot de fabrieken zijn afgeschakeld.

De vlammen van de fakkels zullen naar verwachting nog de hele zondag te zien zijn.