Treinreizigers van de NS worden met ingang van de nieuwe dienstregeling niet meer aangesproken als 'Dames en heren' maar met het sekseneutrale 'Beste reizigers'. Dat heeft de vervoerder vrijdag bekendgemaakt.

Per dag worden er in NS-treinen ongeveer 24.000 automatische omroepberichten afgespeeld. Deze teksten worden aangepast. Op alle stations spreken de menselijke omroepers de reizigers wekelijks gemiddeld zeventigduizend keer aan.

Machinisten, conducteurs en omroepers krijgen de instructie om de passagiers vanaf december genderneutraal toe te spreken.

De wijziging wordt officieel ingevoerd op 10 december van dit jaar.

Volgens NS-topman Roger van Boxtel gaat het om een kleine wijziging, maar hij noemt het tegelijkertijd ook heel logisch om de reizigers aan te spreken met 'beste reizigers'. "Onze mensen op de trein willen graag dat iedereen zich welkom voelt. In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur zelf hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief.''

Maatschappelijke trend

De beleidswijziging van de NS past in een maatschappelijke trend die al langer gaande is. Vorig jaar besloot bijvoorbeeld het bedrijf achter de OV-chipkaart dat de geslachtsaanduiding op de kaarten zou verdwijnen.

Donderdag maakte de gemeente Amsterdam bekend haar ambtenaren en bestuurders te verzoeken inwoners voortaan aan te spreken met bijvoorbeeld 'Beste mensen' of 'Geachte aanwezigen' in plaats van 'dames en heren'. Ook in de Londense metro is eerder deze maand het welbekende 'Ladies And gentlemen' vervangen door 'Good morning everyone' (Goedemorgen allemaal).