Mike J. gaat in beroep tegen de beslissing dat zijn tbs-maatregel met twee jaar wordt verlengd. Hij werd in 2003 veroordeeld voor de gewelddadige dood van zijn stiefdochter Rowena Rikkers, ook bekend als het Meisje van Nulde.

Wanneer dit hoger beroep dient, is nog niet duidelijk. Eerder deze maand bepaalde de rechtbank in Zutphen dat de maatregel van de 48-jarige man niet gestopt zou worden.

Kleuter Rowena kwam in 2001 door mishandeling om het leven. Haar lichaamsdelen en verminkte hoofd werden later teruggevonden bij Hoek van Holland en het strand Nulde aan het Nuldernauw.

Advocaat Sébas Diekstra laat namens de nabestaanden van Rowena weten dat zij het hoger beroep met vertrouwen tegemoet zien. "Tijdens de vorige zitting voelden de vader en zus van Rowena zich voor het eerst echt gehoord", aldus Diekstra donderdag.

De vader en de jongere zus van Rowena hadden om spreekrecht gevraagd tijdens de zitting. Hoewel de rechtbank in Zutphen veel begrip toonde voor hun gevoelens, werd dat verzoek geweigerd, omdat de wet zulk spreekrecht niet toestaat bij een tbs-zitting.

De nabestaanden waren boos dat J. onbegeleid verlof kreeg en dat ze daarvan pas laat op de hoogte waren gesteld. Het Openbaar Ministerie bood hun excuses aan dat ze de nabestaanden niet bijtijds op de hoogte hadden gebracht.

Herhaling

Stiefvader J. kreeg in 2003 twaalf jaar cel en tbs opgelegd. De tbs-maatregel wordt om de twee jaar getoetst bij de rechtbank. Deskundigen uit de kliniek vinden verlenging van de maatregel nodig, omdat de problematiek rond de persoonlijkheid van J. nog onverminderd groot is. Ook wordt de kans op herhaling groot geacht, vooral als hij weer in een relatie met een kwetsbare vrouw belandt.

De rechtbank zegt het oordeel onder andere te hebben gebaseerd op het verlengingsadvies van de behandelaars in de tbs-kliniek.

Proefverlof

Gedurende de tbs-periode is het wel mogelijk dat J. geleidelijk oefent met proefverloven, ook met onbegeleid verlof. Naar verwachting wordt in de loop van volgend jaar verlof buiten de muren aangevraagd bij de minister van Veiligheid en Justitie.

Dat zou betekenen dat de man buiten de beveiligde zone van de kliniek gaat wonen, maar nog wel wordt begeleid door de tbs-kliniek.