De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag besloten dat Laura Hansen onder voorwaarden zal worden vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie zei eerder al geen bezwaar te hebben tegen de vrijlating.

Hansen moet onder meer een enkelband dragen, mag geen contact opnemen met de media en komt onder toezicht van de reclassering te staan.

Het OM liet tijdens de laatste zitting op 20 juli weten geen bewijs te hebben gevonden voor de belangrijkste verdenking: het plannen van een aanslag in Nederland. Wel wordt ze nog verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en voorbereidingshandelingen voor deelname. Dat onderzoek is nagenoeg klaar.

Hansen zal op 1 augustus tijdelijk worden vrijgelaten. Ruim twee maanden later begint de rechtszaak tegen de vrouw, die dan weer zal worden vastgezet.

Hansen zit sinds een jaar vast, op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught.

Laura Hansen vertelt over haar tijd in Syrië
Laura Hansen vertelt over haar tijd in Syrië

Syrië

Hansen was medio 2015 met haar twee kinderen en man in IS-gebied. Naar eigen zeggen tegen haar wil. De 21-jarige vrouw zegt dat ze na een jaar uit Syrië is ontsnapt, onder meer met hulp van haar vader. Haar zaak trok veel aandacht, omdat ze na haar ontsnapping op de Koerdische televisie verscheen.

Haar man Ibrahim bleef gewond achter in Irak. Onlangs dook er een filmpje uit Irak op met een gevangen genomen man die sprekend op hem lijkt, maar zijn lot blijft onbekend.

Motieven

Het OM denkt dat haar verhaal niet klopt. Het onderzoek naar haar rol en de motieven voor haar vertrek en voor haar terugkeer, is nagenoeg afgerond, zei de aanklager.

Zo is er een notebook gevonden met gesprekken van Laura met haar man tussen 2011 en 2014. Daaruit blijkt wel degelijk de extremistische belangstelling van Laura, aldus de aanklager.

De inhoudelijke behandeling van haar strafproces begint 12 oktober.