Een 42-jarige gynaecoloog is voor één jaar geschorst wegens een seksuele relatie die hij heeft gehad met een patiënte tijdens zijn opleiding in het Radboudumc in Nijmegen.

Daarmee heeft het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven een klacht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gegrond verklaard.

De vrouw onthulde vorig jaar dat ze in 2009 tijdens haar zwangerschap regelmatig seks met de arts had in de behandelkamer van het Nijmeegse ziekenhuis. De vrouw en haar partner waren wegens een vruchtbaarheidsprobleem en sterke kinderwens in behandeling bij de gynaecoloog in opleiding.

Als vriendendienst maakte hij in het ziekenhuis ook nog zonder medische noodzaak echo's. De gynaecoloog liet na om daar aantekeningen van te maken in het patiëntendossier. Dat is volgens het tuchtcollege ongeoorloofd.

Avances

"Seksueel contact tussen een arts en een patiënt die elkaar hebben leren kennen in het kader van een geneeskundige behandeling, is niet geoorloofd", aldus het college. De gynaecoloog is voor een jaar geschorst, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Daarbij krijgt hij een proeftijd van twee jaar.

De gynaecoloog verklaarde eerder dat hij was gezwicht voor het emotionele verhaal van de vrouw en haar avances. Hij heeft zijn opleiding in Nijmegen afgerond en werkt in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Zijn verhaal is daar bekend en hij krijgt daar naar eigen zeggen de volledige steun van zijn collega’s en de ziekenhuisdirectie.