De rechtbank heeft de eigenaar van het pand in Leeuwarden waar in 2013 student Idsart Otte (24) bij een brand om het leven kwam, dinsdag vrijgesproken. Hij werd verdacht van dood door schuld.

Het Openbaar Ministerie eiste bij de behandeling van de zaak twee weken geleden een voorwaardelijke celstraf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar.

Volgens de rechter schoot de brandveiligheid tekort, wat ook naar voren komt in een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie, maar kan de huisbaas daarvoor niet verantwoordelijk worden gehouden.

Bij een grote brand op 19 oktober 2013 in het centrum van Leeuwarden kon de student in een van de vijf betrokken panden niet op tijd wegkomen. Hij stikte door de rook die afkomstig was van een naastgelegen pand dat in brand stond. De rechter sprak de veroorzaker, een medewerker van de kledingwinkel, in 2014 vrij.

Brand in Leeuwarden

De berging van het 24-jarige slachtoffer van de grote brand die zaterdagavond in het centrum van Leeuwarden woedde, is zondag aan het begin van de middag in gang gezet. © ANP
De politie heeft de man, die een medewerker is van de kledingwinkel, verhoord. Hij zou bezig zijn geweest met de gaskachel, toen de brand ontstond. © ANP
Een beeld van Mata Hari staat voor de uitgebrande panden in het centrum van Leeuwarden. © ANP
Zondagmiddag werd de berging van het slachtoffer afgerond. © ANP
De man heeft tijdens de brand contact gezocht met de brandweer. Die was niet meer in staat hem te redden. © NU.nl/Ricardo van Zandwijk
Ondanks verzoek van de Gemeente Leeuwarden om niet naar het centrum te komen waren er zondag toch veel toeschouwers. © NU.nl/Ricardo van Zandwijk
De brand die woedt in het centrum van Leeuwarden heeft al zeker vijf panden verwoest. © NU.nl/Marieke Reyneveld
Zicht op de brandende panden vanaf de Voorstreek in Leeuwarden. © NU.nl/Ricardo van Zandwijk
Zeker vijftig omwonenden waren zaterdagavond geĆ«vacueerd. © NU.nl/DutchOscar Photography
De vlammen in de brandende woningen zijn van ver in de stad al te zien. © NU.nl/Rodney Sprij
De brandweer doet pogingen om de brand in het centrum van Leeuwarden te blussen. © NU.nl/Ricardo van Zandwijk
In een winkel in het centrum van Leeuwarden brak zaterdagmiddag een grote brand uit. © NU.nl/Rodney Sprij
De hulpdiensten rukten met groot materieel uit om het vuur aan de Kelders te bestrijden. © NU.nl/Jochem Schuiling

Motivatie

De huisbaas heeft volgens de rechter niet voldaan aan de verplichting om de rookwering op orde te hebben, zoals is bepaald in het Bouwbesluit 2012. Maar daarmee is hij niet nalatig, wat het OM bij de inhoudelijke behandeling stelde. De huisbaas had niet kunnen weten dat de rookwering tekort schoot, aldus de rechter.

Bovendien waren de gebreken er waarschijnlijk al op het moment dat de huisbaas het pand in 1997 kocht. Er hadden plafonds en wanden moeten worden geopend of verwijderd om het te constateren.

Verder nam de rechter in zijn oordeel mee dat er geen wettelijke keuringsplicht of keurmerk bestaat op het gebied van brandveiligheid voor een pand als waarin Otte om het leven is gekomen. Bij een periodieke controle hadden de tekortkomingen dan in een later stadium aan het licht kunnen komen.