Het Openbaar Ministerie (OM) legt zich niet neer bij de straf die een hoofdagent heeft gekregen voor het chanteren van twintig mannen die een homo-ontmoetingsplek bezochten. 

De politieman werd eind vorige maand veroordeeld tot negen maanden cel waarvan zes voorwaardelijk met een verplichting om zich te laten behandelen voor zijn stoornis.

Het OM had twee jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het OM vindt de opgelegde straf niet in verhouding staan tot de aard en de ernst van het gepleegde feit en de gevolgen daarvan voor de slachtoffers. Daarom gaat het OM in beroep, zo laat het maandag weten.

Kentekens

De agent noteerde in 2015 de kentekens van bezoekers waarna hij hun persoonlijke gegevens opvroeg. Hij stuurde de mannen brieven met de dreiging dat hij foto's van hen had en die openbaar zou maken. Om dat te voorkomen, moesten ze hem betalen. De mannen stapten naar de politie.

De rechtbank legde een lagere straf op dan geëist, omdat ze er rekening mee hield dat het voor de ex-agent extra zwaar zou zijn in de gevangenis.