De Belgische politie verdenkt twee mannen uit Belgisch Limburg van het aansteken van het vuur in de grotten bij Maastricht. De twee, mannen van in de twintig, werden in de nacht van donderdag op vrijdag opgepakt. 

Na verhoor zijn ze weer vrijgelaten, maar beiden blijven verdachten. Dat bevestigde korpschef Dirk Claes van de politie Bilzen-Hoeselt-Riemst na berichtgeving in de Limburgse kranten.

De twee waren gezien door de eigenaar van het hooi in de grot bij het grensplaatsje Kanne. De boer kreeg ruzie met hen en haalde de politie erbij. De Belgische justitie liet hen na verhoor weer gaan wegens gebrek aan bewijs.

Omdat de brandstichting zich afspeelde op Nederlands grondgebied is het onderzoek overgedragen aan de Nederlandse politie. 

Ventilator

De brandweer laat de brand, die sinds donderdag woedt, gecontroleerd uitbranden. De brandweer heeft maandag een grote tunnelventilator voor de ingang geplaatst. Daarmee wil de brandweer meer zuurstof de grotten inblazen om het vuur aan te wakkeren.

Het vuur smeulde de afgelopen dagen en dat schiet niet op. Met de ventilator komt de brand terug in de honderden kuub hooi en stro. Het voordeel daarvan is volgens een woordvoerster dat het vuur sneller uit is. Bovendien geeft brandend hooi minder stankoverlast dan smeulend hooi.

De hulpdiensten hebben zondagmiddag waterschermen geplaatst voor de ingangen van de grotten bij Kanne. De brandweer hoopt dat de waterschermen de rookoverlast voor de tegenoverliggende woningen in Kanne verminderen.