De familie van tenniscoach Mark de J. heeft een beloning van 40.000 euro uitgeloofd voor de 'gouden tip' die hem vrijpleit. De J. wordt ervan verdacht zakenman Koen Everink in maart 2016 om het leven te hebben gebracht en staat daar momenteel voor terecht.

Er zijn tot nu toe ruim dertig tips binnengekomen bij het onderzoeksbureau dat probeert de onschuld van De J. aan te tonen, maakte een woordvoerder van de familie zaterdag bekend.

Vrijdagavond ging de speciale website tipons.nu in de lucht, waar informatie over de zaak kan worden achtergelaten. 

De J., voormalig coach van tennisser Robin Haase, heeft altijd ontkend zijn vriend Everink om het leven te hebben gebracht. De moord zou het werk zijn van anderen die De J. zouden hebben ontvoerd.

DNA-sporen

Volgens advocaat Bob Kaarls wordt deze lezing ondersteund door de vondst van onbekend DNA-materiaal op het lichaam van Everink en op handdoeken in diens huis. Dat zelfde DNA-materiaal is ook aangetroffen in de auto van Mark de J.

Kaarls gaat de rechtbank tijdens de regiezitting op 4 september vragen aanvullend onderzoek naar deze sporen te doen. Tot nu toe heeft de rechtbank dat altijd geweigerd. Om die reden legde advocaat Pieter Hoogendam in mei de verdediging neer van Mark de J. Kaarls nam de verdediging over.

Uit nieuw forensisch onderzoek dat de verdediging heeft laten uitvoeren blijkt volgens hem dat ''er gedetailleerde DNA-sporen zijn".

Gokschuld

Het Openbaar Ministerie meent dat alles in de richting van De J. wijst. Hij was als laatste bij Everink thuis, het bloed van Everink is in zijn auto gevonden en De J. had een forse geldschuld bij de zakenman dankzij zijn gokverslaving.