Zoals verwacht zijn veel mensen zaterdag hun zomervakantie begonnen met het trotseren van files. In Nederland was het vooral richting de grenzen behoorlijk druk op de wegen. Werkzaamheden en ongelukken droegen bij aan de drukte.

Op het hoogtepunt van de drukte stond volgens de ANWB 556 kilometer file op de Franse wegen, ongeveer net zoveel als vorig jaar in hetzelfde weekend. Richting Italië vormde vooral de Gotthardtunnel in Zwitserland een beproeving voor het geduld. Daar stonden automobilisten zeker anderhalf uur stil.

De eerste echte 'Zwarte Zaterdag’, de dag waarop vakantiegangers massaal naar het zuiden trekken en de wegen dichtslibben, staat volgende week op het programma. De Verkeersinformatiedienst (VID) raadt vakantiegangers dan ook af om die dag richting Zuid-Frankrijk te rijden.

In Nederland liep het verkeer zaterdag onder meer vast door ongelukken op de A12. Tussen Den Haag en Utrecht was de weg een tijdje afgesloten, nadat een busje over de kop was geslagen. Bij Arnhem botsten meerdere auto’s en een tankwagen met melk op elkaar, met een ravage en een lange file richting Duitsland tot gevolg.

Duitsland

Vakantieverkeer in het zuiden van Duitsland kampt met vertraging door de vele wegwerkzaamheden. Het stond vast op de A3 voor Neurenberg en op de Fernpass tussen Füssen en het Oostenrijkse Reutte.

In Oostenrijk waren er eerder op de ochtend problemen voor de Tauerntunnel in de A10 naar Villach, maar in de loop van de dag schoven de files meer op richting Salzburg.

Bekijk hier de actuele files