Drie van de verdachten die zijn opgepakt op verdenking van de verkoop van hard- en sofdrugs zijn jongens van zeventien jaar oud. 

Dat heeft het Landelijk Parket vrijdag bekend gemaakt. De drie worden niet voorgeleid bij de rechter-commissaris. Er wordt niet gezegd waarom.

Een andere verdachte, een 28-jarige man uit Krimpen aan den IJssel, is wel voorgeleid. De rechter-commissaris heeft bevolen dat de man vastgezet moet worden, maar schorste direct zijn voorlopige vastzetting vanwege persoonlijke omstandigheden.

Een woordvoerster van het OM kan vanuit privacyoverwegingen niets zeggen over die omstandigheden. Maar volgens haar doet zijn vrijlating niets af aan de verdenking tegen hem.

Huiszoeking

De politie heeft bij huiszoeking in de woning en een kelderbox van de man die ze omschrijven als een topverkoper op de online drugsmarkt Hansa, contant geld en een computer en een usb-stick in beslag genomen.

Bij de 28-jarige man uit Krimpen aan den IJssel zijn ook verpakkingen waarin vermoedelijk drugs in verstuurd werden in beslag genomen.

De man werd in de nacht van 19 op 20 juli in zijn woonplaats aangehouden als onderdeel van een onderzoek naar de zogenoemde darknetsite Hansa Market.

Aanbieder

Het onderzoek naar Hansa was toen een jaar bezig en de Krimpenaar viel op als aanbieder onder de naam 'Quality Weeds'. "Onder deze naam wordt al jaren op Hansa en verschillende andere Dark Markets cannabis aangeboden voor verzending naar binnen- en buitenland", aldus het Landelijk Parket.

De Krimpenaar wordt verdacht van online drugshandel en het witwassen van criminele opbrengsten.