Vier leden van de motorclub Satudarah moeten de cel in voor de ernstige mishandeling van twee mannen in een Amstelveense uitgaansgelegenheid. De rechtbank veroordeelde drie van hen vrijdag tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk. 

Een vierde persoon kreeg zes maanden, waarvan eveneens drie voorwaardelijk, omdat zijn rol in de vechtpartij kleiner was.

Het vonnis valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat eerder celstraffen vroeg van negen maanden tot 2,5 jaar.

Volgens de rechtbank is bewezen dat de mannen op eerste kerstdag de willekeurige slachtoffers ernstig hebben verwond door ze te stompen, schoppen en met een longdrinkglas in het gezicht te slaan. Ze hebben zich dan ook schuldig gemaakt aan zware mishandeling, aldus het oordeel.

Buiten bewustzijn

Een van de slachtoffers werd zo hard geslagen dat hij buiten bewustzijn raakte en naar het ziekenhuis moest. De rechtbank oordeelde, anders dan het OM, dat geen sprake was van poging tot doodslag. Het is namelijk niet vast te stellen hoe hard er precies is geschopt en geslagen.

Ook uit het letsel dat het slachtoffer heeft opgelopen, valt volgens de rechtbank niet op te maken dat sprake zou zijn van poging tot doodslag