De rechtbank in Amsterdam heeft vijf mannen straffen opgelegd tot twintig jaar cel voor de liquidatiepoging van Peter R., alias Pjotr, in Diemen in november 2015. De man overleefde de aanslag op zijn leven ternauwernood.

De hoogste straffen van twintig jaar werden opgelegd aan de schutters Qio C. en Atif M.. Karim S., de bestuurder van de vluchtauto, krijgt zestien jaar cel.

Genaro L. en Alejandro P., de twee mannen die het slachtoffer hebben gevolgd en de liquidatiepoging hebben voorbereid, hebben respectievelijk twaalf en een half en veertien jaar cel gekregen. Het minieme verschil in de straffen zit hem volgens de rechtbank in hun "ongelijke strafbladen." P. is nog steeds voortvluchtig.

R. werd donderdagmiddag 5 november 2015 onder vuur genomen toen hij in zijn auto zat op de parkeerplaats aan het Fregat in Diemen. In totaal werd er 34 keer op hem geschoten met semi-automatische wapens. "Het is dan ook een wonder te noemen dat de man de aanslag heeft overleefd", aldus de rechtbank.

Lopend onderzoek

De politie kon de daders snel traceren omdat de vluchtauto al in een ander lopend onderzoek in de gaten werden gehoud. Diezelfde avond nog werden vier verdachten aangehouden. Een vijfde verdachte werd in januari 2016 gearresteerd.

Bij de verdachten worden verschillende goed beveiligde telefoons aangetroffen. Het NFI wist de zogenoemde PGP-telefoons te kraken en op basis van de berichten, observaties en afgeluisterde gesprekken een gereconstruurd beeld maken van de liquidatiepoging.

De aanslag op R. was goed voorbereid. Zo werd er met een peilbaken onder de auto van het slachtoffer zijn bewegingen gecontroleerd.

Springstof

Atif M., Qio C. en Karim S. zijn ook schuldig bevonden aan wapenbezit en heling van gestolen auto's. In een loods in Lijnden die door de verdachten werd gebruikt werd tijdens het onderzoek ruim twee kilo semtex (springstof) aangetroffen.

De daders moeten hun slachtoffer een schadevergoeding van bijna 43.000 euro betalen.

Opdrachtgever

Naoufal F. wordt door het Openbaar Ministerie gezien als de opdrachtgever tot de liquidatie en staat in een aparte rechtszaak terecht. De 35-jarige man, die eveneens wordt verdacht van witwassen en paspoortfraude, werd in februari door Ierland uitgeleverd aan Nederland

Criminele milieu

R. is een bekende in het criminele milieu. In 2009 werd hij tot vier en een half jaar cel veroordeeld wegens het voorbereiden van een liquidatie. De straf werd later door het gerechtshof teruggebracht naar vier jaar.

R. behoorde tot de groep van Lucas Boom, vertrouweling van Willem Holleeder en in juni 2015 op klaarlichte dag met grof geweld doodgeschoten bij een school in Zaandam.