De schade door wietbranden in woningen loopt elk jaar in de miljoenen euro's. Niet alleen worden in de hennepkwekerijen doorgaans onveilige installaties gebruikt, maar ook worden de branden vaak relatief laat opgemerkt.

Dat komt omdat eigenaren van de illegale plantages er veelal vandoor gaan als er brand uitbreekt in plaats van het noodnummer 112 te bellen. Een brand in een wietpand slaat dan relatief vaak over naar omliggende gebouwen.

"Een brand als het gevolg van een wietplantage zijn ook vaak erg fel", legt de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars uit. "Je hebt te maken met slecht aangelegde electra, en hete lampen die zorgen voor hoge temperaturen."

Het Verbond van Verzekeraars baseert zich op cijfers van Stichting Salvage. De stichting is door de verzekeraars in het leven geroepen om gedupeerden te helpen. In de eerste helft van 2017 staat de teller op 37 branden in wietplantages in woningen of bedrijfspanden.

Een op de vijftig grote branden in Nederland wordt veroorzaakt door hennepteelt, dat zijn er net zoveel als twee jaar geleden.