Na een geslaagde proef, krijgen alle circa dertigduizend gedetineerden in Nederlandse gevangenissen een kalender van de politie waarop iedere week een onopgeloste moordzaak of vermissing aan bod komt. De hoop is dat de 'coldcasekalender' gevangenen die meer weten over de 52 zaken ertoe beweegt te praten.

In januari vond een proef plaats in vijf gevangenissen. Daar werden de kalenders uitgedeeld. Bedenker Jeroen Hammer zegt dat uit de proef blijkt dat twee derde van de gedetineerden het een goed idee vond. Een minderheid stelde echter geen "verklikker" te willen zijn en weigerde de kalender.

"De ervaring van politie en justitie leert dat onder gedetineerden relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten", legt de politie dinsdag uit.

De kalender leidde niet tot onrust in de gevangenissen, aldus de politie. Zaken die op de kalender geprint staan, zijn ook online op de website van de politie te bekijken. 

Tips

"Het is moeilijk om aan te geven tot hoeveel tips van gedetineerden de kalender heeft geleid", stelt Hammer. Ook is het vaak niet duidelijk waar een tip vandaan komt. 

Wel is duidelijk dat de politie meer tips dan voorheen heeft gekregen. In de eerste vijf maanden van 2017 zijn er 160 tips binnengekomen, gemiddeld evenveel als normaal gesproken in een heel jaar. Bijna tachtig tips daarvan hadden betrekking op de zaak Nicky Verstappen.

Twee zaken werden heropend naar aanleiding van de tips. Om welke zaken het gaat, kan vanwege het lopende onderzoek niet bekend worden gemaakt zegt een woordvoerder tegen NU.nl. Inclusief deze twee zaken wordt er momenteel gewerkt aan 130 cold cases.

Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, zijn de teksten op de kalender ook vertaald in het Engels, Spaans, Arabisch en Russisch. Naast een telefoonnummer staat er een postadres op, zodat gevangenen hun tips schriftelijk kunnen geven.