Een veertigjarige vrouw uit Den Haag wordt ervan verdacht dat ze tientallen mensen hoger op een wachtlijst heeft kunnen plaatsen voor een huurwoning. Ze regelde dat volgens de Inspectie SZW, de vroegere arbeidsinspectie, vanuit een kantoortje in ruil voor geld.

De vrouw zou ervoor hebben gezorgd dat mensen hoger op een wachtlijst kwamen voor een huurhuis bij Haagse woningcorporaties, maar vermoedelijk ook elders in het land. Ze zou hiervoor het formulier van de gemeentelijke basisadministratie vervalsen.

Verder verdenkt de inspectie haar ervan dat ze inkomens naar wens hoger invulde op belastingformulieren, zodat mensen een hogere hypotheek konden krijgen. Ze kreeg gemiddeld een paar honderd euro tot 2.500 euro voor dit soort activiteiten, maakte de inspectie maandag bekend.

Die houdt haar verantwoordelijk voor valsheid in geschrift, witwassen en oplichting. De vrouw is vooralsnog niet aangehouden, zei een woordvoerder. Ze heeft vermoedelijk rond de 100.000 euro opgestreken met haar activiteiten.

De inspectie deed onlangs in opdracht van het Openbaar Ministerie een doorzoeking in haar woning en kantoor in Den Haag.