Het lichaam van een achttienjarige jongen uit Terneuzen die vermist werd sinds het zeilongeluk op de Noordzee van twee weken terug, is donderdagavond gevonden door vissers. Ze troffen het stoffelijk overschot aan voor de kust van Vlissingen. 

De politie meldde vrijdag dat uit onderzoek is gebleken dat het inderdaad om de jonge zeiler gaat. Zijn familie is ingelicht.

Het ongeluk met een zeiljacht gebeurde tijdens een wedstrijd voor de Vlaamse kust. Ter hoogte van Oostende sloeg het vaartuig om, nadat de kiel was afgebroken. Ook twee andere Nederlandse opvarenden, mannen van 70 en 79 jaar uit Breskens, kwamen om het leven.

Een grootschalige zoekactie naar de vermiste jongen uit Terneuzen leverde niets op. De hulpdiensten gingen er direct van uit dat ook hij was verongelukt. Drie overlevenden werden gered.

Wedstrijd

Het Belgische Openbaar Ministerie (OM) liet weten dat de achttienjarige Zeeuw niet stond ingeschreven voor de wedstrijd. Zijn broer wel, maar die was niet aan boord. Ook ziet het er volgens het OM naar uit dat de schipper is afgeweken van de voorgeschreven route. Maar een strafrechtelijk onderzoek komt er niet, omdat schipper Frans Maas zelf ook is overleden.

Naar de precieze toedracht van het ongeluk met het zeiljacht Capella loopt wel een onderzoek van de Federale Instantie voor het Onderzoek van Scheepvaartongevallen (FOSO). Afhankelijk van de uitkomst daarvan wil de Belgische overheid bekijken of het nodig is om de regels voor pleziervaart aan te passen.

Mogelijk komt er ook een Nederlands onderzoek. De Nederlandse justitie heeft in elk geval foto's gemaakt van het wrak, meldde het parket in Brugge.

Zeilwereld

Maas, het oudste slachtoffer, was een bekend figuur in de zeilwereld. Hij was niet alleen een zeer ervaren zeiler, maar ook een bekend ontwerper en bouwer van zeilschepen. Ook de Capella was door Maas ontworpen. Voor zover bekend waren er bij vertrek geen problemen met het schip.