Een boer in het Brabantse Nijnsel mag een stal bouwen waar bijna 18.000 varkens in passen. De gemeenteraad van Meijerijstad, waar Nijnsel deel van uitmaakt, besloot donderdagavond toestemming te geven voor de bouw.

Tegenstanders hadden massaal protest tegen gevoerd tegen de komst van de megastal. Een dierenrechtenorganisatie verzamelde 15.000 handtekeningen tegen de bouw. Ook kreeg de gemeente 18.000 bloemenzaadjes; de actievoerders zien liever een bloemenzee dan zoveel varkens.

Maar het college van burgemeester en wethouders oordeelde eerder al dat het plan niet in strijd is met de regels. De stal voldoet bovendien aan ''de meest recente normen op het gebied van duurzaamheid’’ en zou geen onaanvaardbare gezondheidsrisico’s opleveren.

De raad was verdeeld, maar uiteindelijk besloot de meerderheid dat de stal er mag komen. Tegenstanders, die stank en gezondheidsrisico's vrezen, beraden zich op een gang naar de rechter.

Volgens CBS-cijfers van vorig jaar telde een gemiddeld varkensbedrijf in Nederland op dat moment zo’n 2800 dieren. De stal in Nijnsel voor 17.680 wordt dus zes keer zo groot.