Verzamelaar Hans Melchers, die onlangs Kasteel Ruurlo openstelde om zijn schilderijen van Carel Willink aan publiek te tonen, sleept de gemeente Berkelland voor de rechter vanwege de parkeerboetes die zijn bezoekers krijgen.

Woensdag kregen er tientallen een stevige prent en nu is de maat vol, aldus zijn woordvoerster donderdagmorgen. 

De gemeente zou goede parkeervoorzieningen hebben beloofd, maar is die belofte volgens Melchers niet nagekomen. "We hebben van tevoren gewaarschuwd voor een flinke toeloop", stelt zijn woordvoerster. Donderdag wordt de tienduizendste belangstellende verwacht.

Kasteel Ruurlo en het omliggende park zijn speciaal gerestaureerd. Het expositiedeel is toegankelijk voor publiek sinds 27 juni.

Onaangenaam verrast

De gemeente Berkelland laat weten "onaangenaam verrast' te zijn door de rechtszaak. "Er wordt geparkeerd langs de provinciale weg", stelt burgemeester Joost van Oostrum. "Dat heeft de afgelopen tijd tot levensgevaarlijke situaties geleid."

Volgens de burgemeester heeft de gemeente heel constructief mee gedacht en tientallen extra plaatsen gecreëerd. Hiervoor zijn ook verwijsborden geplaatst. "De prognose van het museum zelf was in eerste instantie 25.000 bezoekers per jaar", stelt Van Oostrum. "Nog geen maand na de opening is nu al het aantal van 10.000 bezoekers bereikt. Een groot succes voor het museum, maar tevens geeft dit aan dat zowel het museum als wij hierdoor verrast zijn."

Boekpublicatie

De gemeente Berkelland is nog steeds bereid om gezamenlijk en constructief naar een oplossing te zoeken.

Het is niet de eerste zaak die Melchers aanspant. Eerder stapte hij naar de rechter om de publicatie van een boek te voorkomen van de ontvoerder van zijn dochter. De rechter besloot dat een aantal passages niet mochten worden gepubliceerd.