Turkse Nederlanders hebben in Apeldoorn dinsdagavond de mislukte coup in Turkije van vorig jaar herdacht. Er heerste teleurstelling dat de Turkse vicepremier van het Nederlandse kabinet niet mocht komen.

''Maar we hebben onze achterban opgeroepen om de rust te bewaren'', zei Mustafa Aslan, secretaris van de organiserende Unie van Europese Turkse Democraten (UETD).

Het kabinet liet eerder weten dat de Turkse vicepremier Tugrul Türkes gezien de slechte diplomatieke verhoudingen niet welkom is.

Er was geen reden voor onrust rond de bijeenkomst, zei Aslan. ''Onze mensen komen hier om de gesneuvelden en gemartelden te herdenken. Sommige van hen hebben familieleden verloren.''

Lager

De organisatie verwachtte dat tussen de 500 en 700 mensen de bijeenkomst bijwoonden. Het werkelijke aantal leek in de halfvolle zaal lager te liggen. De herdenking vond plaats in Apeldoorn mede omdat de organisatie in Rotterdam en Amsterdam geen geschikte locatie kon vinden, aldus de secretaris.

Op een groot scherm werden nationalistische videoclips getoond. Ook beelden van de mislukte coup werden getoond. Rond theater Orpheus in Apeldoorn was het rustig bij aanvang van de bijeenkomst.

Agenten stonden bij de ingang en in de straten rondom het theater stonden her en der politiewagens en een enkele bus van de ME opgesteld. Omdat het een herdenkingsbijeenkomst betreft, zag de gemeente Apeldoorn geen reden om deze te verbieden.

Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep
Dit gebeurde er tijdens en na de mislukte staatsgreep