De gemeente Zoetermeer wordt strafrechtelijk vervolgd voor de te hoge uitstoot van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide door het bedrijf Sterigenics. 

Dat Amerikaanse bedrijf, tegenwoordig opererend onder de naam Deross Holding en nu niet meer gevestigd in Zoetermeer, stootte tussen 2004 en 2009 te veel van de kankerverwekkende stof uit. De gemeente was daarvan op de hoogte, maar greep niet in.Het bedrijf reinigde in Zoetermeer medische apparatuur en kleding.

De gemeente betoogde dinsdag tijdens de zogeheten regiezitting in de rechtbank Den Haag dat er geen reden is om Zoetermeer strafrechtelijk te vervolgen. ''Het wel of niet handhaven is een exclusieve bestuurstaak en hoort dus niet thuis bij de strafrechter", aldus advocaat Leo Hendriks namens de gemeente.

De rechtbank zei daarover dat er zonder inhoudelijke behandeling geen uitspraak over kan worden gedaan. "De rechtbank zal na inhoudelijke behandeling bij vonnis beslissen over de vraag of de gemeente als verdachte mag worden vervolgd", aldus de rechter.

De gemeente moet zich januari volgend jaar verantwoorden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Naast de gemeente zijn ook het betreffende bedrijf en twee van de leidinggevenden van het bedrijf gedagvaard.

Zorgplicht

De officier van justitie zei dinsdag dat de gemeente ''in strijd met de zorgplicht" heeft gehandeld, met nadelige gevolgen voor het milieu. ''De gemeente heeft jarenlang niets gedaan. De gemeente ziet de te hoge uitstoot, neemt er kennis van, maar doet niets."

Samen met de gemeente, staan ook twee voormalig bestuurders terecht, een Nederlander en een Belg. De inhoudelijke planning van de zaak staat gepland voor 22 en 23 januari volgend jaar.

Filters

Sterigenics was tot eind 2010 gevestigd in Zoetermeer, midden in een woonwijk. Het bedrijf stootte jarenlang door kapotte filters een te hoge concentratie van de stof ethyleenoxide uit. Hoewel rapporten aantoonden dat er geen gevaar was voor de omwonenden, zorgde het voor een grote rel.

Met name omdat de gemeente op de hoogte was van de illegale uitstoot. Een wethouder moest in 2010 aftreden, het college van Zoetermeer ging diep door het stof.