De advocaten van crimineel Dino Soerel denken dat het aantal liquidaties toeneemt nu in het Passageproces is besloten dat de verklaringen van kroongetuigen bruikbaar zijn. 

Dat zeggen advocaten Christian Flokstra en Nico Meijering tegen NRC.

Dino Soerel kreeg anderhalve week geleden samen met drie andere verdachten een levenslange celstraf opgelegd in het Passageproces. Soerel wordt gezien als opdrachtgever van een reeks moorden.

De verklaringen van twee kroongetuigen waren vooral van belang in de zaak. Zij sloten een deal met het Openbaar Ministerie in ruil voor strafvermindering.

'Preventief ruimen'

Meijering denkt dat liquidaties in de onderwereld toenemen omdat mensen "preventief geruimd" worden als vermoed wordt dat iemand gaat praten met het OM.

Ook vreest de advocaat dat criminelen niet meer bang zijn voor een levenslange straf omdat er blijkbaar nog onderhandeld kan worden met het OM over strafvermindering.

De advocaat vindt dat het hof "alle sluizen heeft opengezet" door de verklaringen van de kroongetuigen als bruikbaar te bestempelen. "Wat mij betreft is daarmee de nieuwe crisis in de opsporing compleet."