Turkse Nederlanders mogen volgende week dinsdag in Apeldoorn de mislukte coup in Turkije van vorig jaar herdenken. 

Burgemeester John Berends van deze plaats ziet ''op dit moment geen aanleiding'' om de bijeenkomst in een plaatselijk theater te verbieden, liet hij vrijdagmiddag weten aan de gemeenteraad.

De kwestie is onderdeel van een diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije. De Turkse vicepremier Tugrul Türkes zou bij de bijeenkomst aanwezig zijn, maar het Nederlandse kabinet staat dit niet toe gezien de slechte diplomatieke verhoudingen. 

De Turkse autoriteiten noemden dit "een ondemocratisch gebaar". Volgens premier Mark Rutte "een bizarre uitspraak". 

Rutte zei dit in Hamburg na de werklunch met de leiders van de grootste economieën in de wereld, de G20. Aan tafel zat ook president Recep Erdogan maar ze hebben geen contact met elkaar gezocht.

''Het is niet handig om met het herstel van een bilaterale relatie op het hoogste niveau te beginnen. De relatie met Turkije is slecht. Ik ben nog steeds ontzettend kwaad over de gebeurtenissen in maart. Bovendien accepteert Ankara niet de terugkeer van onze ambassadeur in Ankara.''

In de gaten

Zonder Türkes kan de bijeenkomst in Apeldoorn wel gewoon doorgaan. Berends schrijft dat hij de situatie de komende dagen ''in de gaten houdt'' en de raad bij eventuele ontwikkelingen zal informeren.

De herdenking is georganiseerd door de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD). Berends schrijft dat de organisatie hem zelf donderdag heeft laten weten dat de Turkse vicepremier te gast zou zijn. De UETD was vrijdag niet bereikbaar voor een reactie.

Inhoudelijk wil het gemeentebestuur van Apeldoorn geen verdere reactie geven op het standpunt van het kabinet. De burgemeester meldt slechts dat hij er ''kennis van heeft genomen''.