Celstraffen tot 2,5 jaar heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag geëist bij de rechtbank Amsterdam tegen vier leden van motorclub Satudarah. 

De officier van justitie houdt ze verantwoordelijk voor een hevige vechtpartij in de nacht van 25 op 26 december in een Amstelveense uitgaansgelegenheid, waarbij twee willekeurige slachtoffers waren betrokken.

Het OM spreekt van ''openlijke geweldpleging, poging doodslag en poging zware mishandeling''. ''De zinloosheid van dit excessieve geweld - toegepast op meerdere slachtoffers, door maar liefst vier daders - is schokkend. Rake schoppen, rake klappen, vele vuistslagen in het gezicht, het slaan met een glas, het schoppen tegen het hoofd van een liggend slachtoffer; het is agressie op en top.''

Het geweld stopt volgens de officier pas als een van de slachtoffers bewusteloos raakt, waarop de daders zich uit de voeten maken. Als het personeel van de club probeert in te grijpen, wordt het zelf belaagd.

Voortvluchtig

De officier eiste tegen een 28-jarige man uit Almere negen maanden cel, tegen een 37-jarige man uit Amsterdam twintig maanden, tegen een 29-jarige man uit Amsterdam 27 maanden en tegen een 43-jarige man uit Amsterdam 2,5 jaar gevangenisstraf. Die laatste verdachte is nog altijd voortvluchtig.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.