Studentencorps Vindicat in Groningen krijgt van de commissie die onderzoek deed naar de beoogde "mentaliteitsverandering" op de club een laatste waarschuwing.

De organisatie, die het afgelopen jaar door diverse incidenten zwaar onder vuur lag, krijgt onder zeer strikte voorwaarden toestemming om het komende jaar weer een ontgroening te houden.

Na deze editie wordt gekeken of de zogenoemde accreditatie die het corps nu krijgt wordt verlengd, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

De commissie-Sitalsing, die namens de gemeente en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) onderzoek verrichtte, presenteert vrijdagmiddag de resultaten. Vindicat krijgt van de commissie een magere voldoende.

Nuchter

Minimaal de helft van de begeleiders van het Gronings studentencorps moet tijdens het introductiekamp nuchter zijn. Ook moeten incidenten als seksuele intimidatie, fysiek geweld en vernedering uitgebreid geregistreerd worden. 

Als Vindicat niet voldoet aan de gestelde voorwaarden dan krijgt het corps mogelijk geen geld meer uit een speciale pot voor studentenbesturen. "Ik ben erg content met de op gang gebrachte cultuurverandering bij Vindicat. Ze verdienen een compliment voor hun coöperatieve houding in het proces", zegt rector magnificus Elmer Sterken van de RuG.

Hersenletsel

Het corps lag onder meer onder vuur door een incident waarbij een lid van Vindicat op het hoofd van een student was gaan staan met ernstig hersenletsel tot gevolg. Ook circuleerden er op de club zogenoemde 'bangalijstjes’ waarop vrouwen werden beoordeeld om hun bedkwaliteiten.