Willem Holleeder heeft vrijdag verbaasd gereageerd op de uitspraak in het hoger beroep van het Passageproces. Het gerechtshof in Amsterdam zei het bewezen te achten dat Holleeder opdracht heeft gegeven tot de liquidatie van Kees Houtman in 2005.

Holleeder zou daarnaast tot een criminele organisatie behoren.

Aan het einde van de pro-formazitting in de rechtszaak tegen Holleeder op vrijdag, nam hij het woord. Holleeder stelde dat hij met de uitspraak van 29 juni al is veroordeeld voordat hij zelf door de rechtbank is gehoord.

Het gerechtshof veroordeelde Dino Soerel in het Passageproces tot levenslang en voegde daaraan toe dat Holleeder samen met Soerel opdracht had gegeven tot de liquidatie op Houtman (2005). "Ik heb me niet eens kunnen verdedigen ", aldus Holleeder. 

De verdenking dat Holleeder Houtman heeft laten ombrengen is één van de onderdelen waarvoor hij terechtstaat bij de rechtbank in Amsterdam. Holleeder ontkent hier iets mee te maken te hebben.  "Het hof heeft laten weten dat de opmerking over Holleeder alleen over het Passageproces gaat, maar de toon is gezet", aldus zijn advocaat Robert Malewicz.

"Ik hoop dat uw rechtbank op haar eigen oordeel afgaat en u niet laat beïnvloeden." De voorzitter van de rechtbank liet direct weten dit uiteraard te doen "ook al hebben we met belang kennis genomen van de uitspraak."

Verklaringen

Holleeder verklaarde zich daarnaast zorgen te maken over het lekken van verklaringen, zoals die van zijn zussen over het Heinekenlosgeld waar EenVandaag 14 juni over berichtte. Hierin stond dat verdwenen losgeld is geïnvesteerd in panden in Amsterdam en Alkmaar. "Dit systematische lekken heeft als doel om uw rechtbank te winnen en getuigen te beïnvloeden", aldus Holleeder.

Volgens Holleeder heeft dat "soms het bijkomend effect dat getuigen iets willen van het Openbaar Ministerie". Hij verwijst daarmee naar de verklaring van een medegedetineerde die zei dat Holleeder plannen had om zijn zussen en Peter R. de Vries om te brengen. "Deze bleken vals". 

Gelogen

Malewicz bevestigt aan NU.nl dat de man een maand geleden tegenover de rechter-commissaris heeft toegegeven te hebben gelogen. "Het verhaal hing als losse delen aan elkaar en ook uit onderzoek van justitie bleek dat het niet kon kloppen", zegt de advocaat.

Geconfronteerd met de opmerking van het OM dat ze vasthouden aan de verklaringen, zegt Malewicz dat ze dat waarschijnlijk zeggen om geen gezichtsverlies te lijden, maar dat ze de verdenking waarschijnlijk helemaal zullen laten vallen.

Holleeder wordt nog niet vervolgd voor de mogelijke liquidatieplannen. Het proces gaat 22 september verder.