De Utrechtse gemeenteraad heeft de 'bitterballenmotie', ingediend door de VVD, donderdagavond verworpen. Dat betekent dat het aantal hapjes bij gemeentelijke bijeenkomsten voor 50 procent vegetarisch en veganistisch blijft.

De Utrechtse raad stemde vorige week in met dit initiatief van de Partij voor de Dieren, maar de VVD pleitte er deze week voor om deze aangenomen motie terug te draaien. De liberalen waren tegen een verplicht quotum.

De fractie zei niet onwelwillend tegenover andere hapjes dan bitterballen te staan, maar de VVD vond niet dat de gemeente hiervoor quota moest gaan vastleggen.

De partij diende daarom donderdagavond een nieuwe motie in, maar deze werd na een hoofdelijke stemming onder alle raadsleden afgewezen. Alleen de VVD was voor, alle andere partijen stemden tegen.

D66 vroeg zich af of de VVD niets beter te doen had. Het CDA sprak van een "gênante vertoning" en rekende dit zowel de VVD als de PvdD aan. Laatstgenoemde partij zei dat "meer hapjes juist meer keuzevrijheid betekenen".