De Dienst Terugkeer & Vertrek van het ministerie van Justitie heeft in de eerste vijf maanden van dit jaar 480 migranten uitgezet die werden veroordeeld voor criminele activiteiten.

Een woordvoerder van het ministerie heeft een bericht daarover van het AD bevestigd. 

De criminelen vertrokken tijdens of meteen na hun gevangenisstraf onder toezicht van de overheid. Sommigen gingen zelfstandig en anderen gedwongen.

In de cijfers uit de maanden januari tot en met mei zitten ook vreemdelingen die op eigen gelegenheid zijn vertrokken. Onder de vertrekkers waren tientallen Albanezen, Surinamers, Algerijnen en Marokkanen.

Vergelijkbare cijfers

De cijfers zijn vergelijkbaar met vorig jaar. In 2016 vertrokken 1070 veroordeelde, criminele vreemdelingen en was het percentage vertrekkers ook 78 procent.

Tot en met mei zijn dit jaar in totaal bijna 9400 mensen vertrokken die niet meer mochten blijven: zo'n 41 procent. Het gaat om afgewezen asielzoekers, maar ook om illegalen en mensen van wie de verblijfsvergunning niet meer geldig was.

De categorie criminele vreemdelingen heeft vaker geldige reispapieren. Daardoor lukt het vaker om hen te laten vertrekken dan bij anderen. Die hebben geregeld - al dan niet met opzet - geen paspoort meer.

Asielprocedure

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) verzekerde vrijdag dat het geen beleid is om asielzoekers die misdrijven begaan, niet te vervolgen.

Hij stelde dat vervolging ook geen gevolgen heeft voor eventuele uitzetting. Als iemand tijdens een asielprocedure wegens criminaliteit in de gevangenis komt, start daarna gewoon de uitzettingsprocedure.

Zonder straf

Blok reageerde hiermee op berichtgeving door De Telegraaf, dat criminaliteit door asielzoekers steeds vaker voor rekening komt van mensen uit zogenoemde veilige landen, die in Nederland weinig kans op een verblijfsvergunning hebben.

Volgens de krant blijkt uit stukken dat asielzoekers die na een misdrijf worden gepakt, lang niet altijd worden vervolgd. Een deel zou zelfs zonder straf worden vrijgelaten, omdat ze dan sneller zouden kunnen worden uitgezet.