Burgemeesters van diverse kustplaatsen maken zich grote zorgen om drugssmokkel via hun havens. In De Telegraaf stellen de burgemeesters van Den Helder, Terneuzen en Veere donderdag dat de smokkel toeneemt en de aanpak daarvan niet genoeg prioriteit krijgt. 

''De politie, marechaussee en douane zijn volledig uitgekleed'', zegt burgemeester van Terneuzen Jan Lonink tegen de krant.

''Sinds de komst van de Nationale Politie is de aandacht voor dit gebied gemarginaliseerd. Drugssmokkelaars weten precies waar onze zwakke plekken zitten'', aldus Lonink. Zijn collega Rob van der Zwaag, burgemeester van Veere en tevens voorzitter van de Vereniging van Zeeuwse gemeenten, spreekt van een ''groot en fors groeiend punt van zorg''. Ook hij denkt dat slechts ''een marginaal deel'' wordt onderschept.

Pakkans

Smokkelaars kiezen volgens de bestuurders vaker voor relatief kleine havens, omdat ze ervan uitgaan dat de pakkans kleiner is dan in de haven van Rotterdam. Volgens de burgemeesters moet de opsporingscapaciteit worden vergroot.

10 juni werd in er in Harlingen nog een kotter ontdekt met 300 kilo cocaïne aan boord. De vier opvarenden, twee mannen uit Urk, een man uit Montenegro en een man uit Polen, zijn na de vondst aangehouden en zitten nog vast.

Lopend onderzoek

De Kotter werd ontdekt nadat de FIOD informatie had ontvangen uit een lopend onderzoek dat de kotter vanuit Harlingen was uitgevaren en op de Noordzee vermoedelijk verdovende middelen had opgepikt van een passerend containerschip. De Kustwacht traceerde de vissersboot waarna deze naar de haven werd begeleid.

In een verborgen ruimte werden 13 tassen aangetroffen met pakketten cocaïne. Daar vond de FIOD ook twee rugtassen met zendapparatuur, portofoons en een verrekijker.