De Curaçaose pastor Orlando B. is woensdagmiddag door de rechtbank in Willemstad veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens seksueel misbruik van vrouwelijke kerkgangers.

Ook mag B. veertien jaar de functie van pastor niet uitoefenen. Tegen de geestelijke was achttien jaar cel geëist.

De rechter stelde vast dat de 53-jarige pastor zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van drie tienermeisjes en vier jongvolwassen vrouwen, die allemaal lid waren van de geloofsgemeenschap. Voor de misbruik van drie andere kerkgangers is hij vrijgesproken.

B. richtte de Rains of Blessings-kerk jaren geleden op en fungeerde daar tot zijn aanhouding fulltime als organisatorisch en geestelijk leider. De mishandeling van kerkgangers zou in 2004 zijn gestart. Dit gebeurde volgens de aanklachten niet alleen op Curaçao, maar ook in Nederland. De kerk heeft afdelingen in Tilburg, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam.

Volgens de rechter heeft B. ''het overwicht dat hij op de slachtoffers had door zijn leeftijd en zijn bijzondere positie binnen de geloofsgemeenschap, op een volstrekt verkeerde manier ingezet”. De gepleegde feiten veroorzaakten volgens de rechter veel maatschappelijke onrust.