Bij het gemeentehuis van Arnhem is woensdagmiddag geprotesteerd tegen de voordracht van Ahmed Marcouch als nieuwe burgemeester van de stad. Onder de demonstranten was PVV-leider Geert Wilders.

 

Ook leider Edwin Wagensveld van actiegroep Pegida en Constant Kusters van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) waren met sympathisanten ter plaatse om hun ongenoegen te uiten. Namens de PVV was naast Wilders ook Marjolein Faber, fractievoorzitter van de Gelderse PVV-fractie, aanwezig.

De demonstratie trok tussen de drie- en vierhonderd belangstellenden, maar het is niet duidelijk hoeveel van die mensen ook daadwerkelijk waren gekomen om mee te demonstreren. De PVV-groep had een spandoek bij zich waarop stond "Geen Arnhemmistan. We raken ons land kwijt."

Er waren tientallen agenten aanwezig, en de politie zette ook politie te paard in. Er is één aanhouding verricht, meldt Omroep Gelderland

Wilders

Geert Wilders noemde Marcouch onder meer "een leugenaar", die zegt dat hij een verbinder is maar in werkelijkheid mensen tegen elkaar opzet." Hij gaf eerder aan het "schandalig" te vinden dat Marcouch als burgemeester straks de politie gaat aansturen, omdat hij weleens heeft gezegd dat PVV'ers volgens hem niets bij de politie te zoeken hebben. Ook is oud-agent Marchouch voor het toestaan van hoofddoekjes bij de politie.

Wilders in Arnhem voor protest tegen burgemeester Marcouch
53
Wilders in Arnhem voor protest tegen burgemeester Marcouch

Aanstelling

Marcouch (PvdA) werd maandag voorgedragen als nieuwe burgemeester van Arnhem, een functie die hij vanaf 1 september moet gaan vervullen. Hij volgt Herman Kaiser (CDA) op, die zijn ambt om gezondheidsredenen moest neerleggen. 

Marcouch komt terecht in een politiek onrustig Arnhem. Sinds vorige maand wordt de stad bestuurd door een minderheidscollege, nadat eerst GroenLinks en later de ChristenUnie de coalitie verlieten.