Voormalig douanier Gerrit G. is dinsdag veroordeeld tot veertien jaar cel nadat hij schuldig werd bevonden aan het bewust doorlaten van cocaïnetransporten in de haven van Rotterdam.

De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat G. betrokken is geweest bij het doorlaten van twee drugstransporten van in totaal 3.400 kilo cocaïne in november 2014 en april 2015.

De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat het strafmaximum van zestien jaar had geëist.

De voormalig douanier kon in zijn functie containers met drugs op 'groen' zetten zodat ze niet werden gecontroleerd. G. ontving in ruil hiervoor geld van zijn medeverdachten Dennis van den Berg (achternaam op eigen verzoek), René F. en André van der H.

De corrupte praktijken zouden G. ten minste 3,5 miljoen euro hebben opgeleverd, zo becijferde het OM. Volgens de rechtbank heeft G. in strijd gehandeld met de afgelegde belofte als douane-ambtenaar. "Hij heeft het vertrouwen van zijn werkgever en collega's ernstig geschaad door zijn positie te misbruiken. 

Witwassen

Van den Berg is ook schuldig bevonden aan de invoer van cocaïne, het witwassen van grote bedragen geld, bedreiging en wapenbezit. Hij is veroordeeld tot tien jaar cel. René F. zou G. als eerste hebben benaderd om tegen betaling drugs door te laten en de andere verdachten bij hem hebben geïntroduceerd. Hij heeft vier jaar cel gekregen. André van der H. is veroordeeld tot drie jaar. Zowel F. als Van der H. werden vrijgesproken van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne.

Het doorlaten van de drugs gebeurde in een periode tussen 2013 en 2015. De rechtbank sprak dinsdag het sterke vermoeden uit dat de onderschepte cocaïnetransporten het topje van de ijsberg waren.

De rechtbank oordeelde verder dat de gebruikte opsporingsmethoden waren toegestaan en binnen de grenzen van het toelaatbare vielen. Daarover had de verdediging meermalen geklaagd.