De tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin hoeft geen nieuw proces te krijgen. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad heeft dinsdag geconcludeert dat er geen gronden zijn voor een herziening van de veroordeling. 

De uit Turkije afkomstige Koerdische zakenman Baybasin werd in 2002 tot levenslang veroordeeld, onder meer vanwege het medeplegen van moord in Turkije, uitlokking daartoe, gijzeling en drugshandel. Hij heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn, en wilde een nieuw proces. Onder meer omdat er ondeugdelijk bewijs zou zijn geweest bij zijn veroordeling.

De advocaat-generaal heeft vijf jaar lang een zeer omvangrijk onderzoek uitgevoerd naar de kwestie en een rapport van ruim 1700 pagina's afgeleverd. Hij heeft deskundigen aangesteld die onder meer de getapte gesprekken onderzochten. Daarbij zou sprake zijn van vervalsing en manipulatie en verkeerde vertalingen. De hiervoor aangedragen argumenten bleken om verschillende redenen niet op te gaan.

Vals bewijs

Daarnaast onderzocht de advocaat-generaal of de samenwerking tussen Nederland en Turkije in deze kwestie heimelijk verder ging dan justitie zelf meldde. Er zou volgens getuigen een afspraak zijn tussen de twee landen. Die hield in dat Baybasin zou worden veroordeeld met vals bewijs, waarna Turkije geen informatie zou leveren over vermeende ontucht van oud-justitietopambtenaar Joris Demmink met Turkse jongens.

Vorige week bepaalde het gerechtshof in Den Bosch dat Baybasin ruim 1,5 miljoen euro moet terugbetalen aan de Staat. Hij zou dat geld hebben overgehouden aan afpersing. Verder gaf het OM vorige week aan te willen stoppen met de vervolging van Demmink, omdat er geen aanwijzingen zijn dat hij destijds in Turkije was.

Het herzieningsverzoek van Baybasin bij de hoogste rechter loopt sinds 2011. Het advies van de advocaat-generaal wordt doorgaans overgenomen door de Hoge Raad.