Het Openbaar Ministerie (OM) gaat vier leidinggevenden van coffeeshopketen The Grass Company vervolgen in verband met fraude, witwassen, oplichting en deelname aan een criminele organisatie. Onder hen bevindt zich Johan van Laarhoven, die vastzit in een Thaise cel.

De vier moeten in september voor de rechtbank verschijnen waar een eerste regiezitting plaatsvindt, zo heeft het OM dinsdag bekendgemaakt.

Ook de broer van Van Laarhoven is gedagvaard, evenals een 57-jarige man uit Tilburg en een even oude man uit Bladel.

Het onderzoek naar de keten, met twee coffeeshops in Tilburg en twee in Den Bosch, begon eind 2011. De verdenkingen waren aanvankelijk mensenhandel en het in bezit hebben van te grote voorraden drugs. In totaal heeft justitie ongeveer zestig (rechts)personen als verdachte op het oog.

Voordeur

Het Openbaar Ministerie zegt dat de verdenkingen niet slaan op de zogenoemde 'achterdeur', de illegale maar wettelijk gedoogde inkoop van cannabis, maar op de verkoop via de 'voordeur' van de shops. Naar de mening van het OM hanteerde The Grass Company ten onrechte en opzettelijk te hoge inkoopprijzen ten opzichte van de marktprijs.

Een woordvoerder van het OM legt uit dat door voor te doen dat er een hoger bedrag werd betaald voor de cannabis er al een deel van het geld werd witgewassen. De uiteindelijke winst op de verkoop van de wiet was daarmee ook hoger dan werd opgegeven aan de belastingdienst.

"Ze hebben wel belasting betaald, maar 25 miljoen te weinig", aldus de woordvoerder.  Het OM zegt dat het voordeel dat daaruit behaald is, via ingewikkelde schijnconstructies in binnen-en buitenland is witgewassen.

Bezwaarschrift

Advocaat Sidney Smeets laat aan NU.nl weten een bezwaarschrift te gaan indienen tegen de dagvaarding omdat zijn cliënt Van Laarhoven de dagvaarding mogelijk niet kan ontvangen en daarmee zichzelf niet kan verweren. De rechtbank moet hier een oordeel over vellen.

Volgens Smeets wordt er langdurig gepoogd om getuigen te horen die de zaak tegen Van Laarhoven kunnen ontkrachtigen en daarmee had een mogelijke dagvaardiging kunnen worden voorkomen. "Maar het OM lijkt totaal niet geinteressseerd in het verhaal van de verdediging", aldus Smeets. 

Het OM zegt in een reactie daarop dat zij over de dagvaardigingen gaat:  "Dat is onze keuze." 

Thailand

Een heet hangijzer in deze zaak is feit dat Van Laarhoven in Thailand is veroordeeld tot 75 jaar celstraf en daarvan zeker twintig jaar voor moet vastzitten.

De advocaten van Van Laarhoven proberen hem naar Nederland te halen zodat hij aanwezig kan zijn bij zijn berechting en de gelegenheid krijgt zijn reactie te geven op de aantijgingen van het OM. De Haagse rechter oordeelde eerder dat Van Laarhoven als getuige moet worden gehoord in een civiele zaak. De verdediging heeft ook de Bredase onderzoeksrechter verzocht om Van Laarhoven te horen.

In de civiele procedure betogen de advocaten van Van Laarhoven dat verklaringen van het OM en Nederlandse politieambtenaren die in 2014 en 2015 zijn afgelegd over de zaak, niet volledig waren. Zo zouden niet vervolgde verdenkingen als vaststaande strafbare feiten aan de Thai zijn gepresenteerd.

"De Nederlandse staat heeft in deze zaak op alle fronten zeer onzorgvuldig gehandeld", stelt advocaat Smeets. "De staat heeft nu de plicht zich in te spannen voor haar Nederlandse burger."

Onzorgvuldig optreden

Van Laarhoven heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Staat omdat hij meent dat hij het slachtoffer is geworden van onzorgvuldig optreden van de Nederlandse autoriteiten. Om de precieze gang van zaken duidelijk te krijgen is vorig jaar bij de rechtbank in Den Haag uitgebreid getuigenverhoor begonnen. Onder andere officieren van justitie en politiemensen werden door de advocaten van Van Laarhoven aan de tand gevoeld.

In februari werd het verzoek ingediend om Van Laarhoven nog als getuige te laten horen. Hij wil onder andere een verklaring afleggen over de schade die hij heeft geleden. Buitenlandse Zaken heeft dit verzoek in maart bij Thailand neergelegd, maar de Thaise autoriteiten hebben tot nu toe niet gereageerd.

De Tweede Kamer heeft een aantal maanden geleden al om opheldering gevraagd en wil dat het kabinet ervoor zorgt dat Van Laarhoven naar Nederland wordt gehaald.