Ook bij de tweede containerterminal van overslagbedrijf APM in de Rotterdamse haven zijn enkele werkzaamheden weer hervat nadat die moesten worden stilgelegd door de Petya-cyberaanval van afgelopen week. Petya zorgde wereldwijd bij meerdere bedrijven voor problemen.

Vrachtwagens kunnen bij de tweede APM-terminal eerder gearriveerde containers ophalen, het laden en lossen van schepen zelf ligt nog steeds stil.

Het concern heeft wereldwijd heel veel terminals, waarvan twee in de Rotterdamse haven. De eerste op Maasvlakte I werd vrijdag al weer beperkt opengesteld. Daar kunnen vervoerders nu zowel lading aanleveren als afhalen.

APM en moederbedrijf Maersk werden dinsdag slachtoffer van de Petya-ransomware. Behalve de vestigingen in Rotterdam ondervonden ook terminals in de Verenigde Staten, Spanje, Peru en India hinder. Een van de andere Nederlandse slachtoffers was TNT Express.

Petya lijkt zich vooral op het bedrijfsleven te richten; het internetvirus verspreidt zich niet naar willekeurige computers. Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk waren voor de grote aanval en wat hun doel was.