Een 37-jarige man uit Wijk bij Duurstede is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden, waarvan zes voorwaardelijk, wegens het afpersen van bezoekers van homo-ontmoetinsgplekken. De man werkte destijds als agent. 

De man noteerde tijdens zijn werkzaamheden de kentekens van de bezoekers van homo-ontmoetingsplekken in Hilversum en Wijk bij Duurstede. Vervolgens misbruikte hij de toegangsgegevens van een collega om hun personalia bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer op te vragen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) stuurde de agent daarop in april van 2015 brieven naar 31 mannen met de mededeling dat foto’s waren gemaakt van hun bezoek aan de ontmoetingsplek. Door 1.000 euro in bitcoins over te maken zouden ze openbaarmaking kunnen voorkomen. 

Het OM had een celstraf tegen de man geëist van twee jaar. Omdat de man echter verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard, heeft de rechter hem een lagere straf opgelegd van negen maanden cel. 

Naast de celstraf staat de man onder toezicht van de reclassering en moet hij zich laten behandelen. Ook moet hij drie slachtoffers een schadevergoeding betalen van in totaal ruim 3.500 euro.