Brandweer Nederland staat achter de nieuwe conditietest die brandweerlieden moeten halen om zijn of haar functie volledig uit te mogen voeren. Dat laat de woordvoerder vrijdag aan NU.nl weten na berichtgeving dat Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) een zaak steunt die de nieuwe test "discriminerend" noemt.

Brandweervrijwilligster Jorien Traas spant bij het College voor de Rechten van de Mens de zaak aan omdat de conditietest geen rekening houdt met verschillen tussen mannen en vrouwen. Traas is twee keer, ondanks hard trainen, gezakt.

Bij de keuring wordt onder andere gekeken naar het gezichtsvermogen en fysieke en emotionele gesteldheid van de medewerkers van de brandweer. Traas zakte voor een fysiek onderdeel waarbij ze in twee minuten tijd honderd treden op moest lopen met veertig kilo aan bepakking.

De test is tot stand gekomen na onderzoek door het Coronel Instituut en overleg tussen werkgevers, werknemers, experts en bonden, stelt de brandweer. Maar de VBV is niet meegenomen in die gesprekken, aldus VBV-voorzitter Marcel Dokter tegen NU.nl na berichtgeving van de NOS

Talenten

De vakvereniging neemt het de brandweer kwalijk dat er niet meer wordt gekeken naar verschillen tussen mannen en vrouwen en het gewicht en lengte van de mensen. "Mensen hebben meer talenten dan enkel fysieke", stelt Dokter. "Wij vonden de oude keuring beter."

Beroepsbrandweerlieden hebben 24-uursdiensten en moeten verplicht sporten in die tijd. "Vrijwilligers moeten hun fysieke conditie op peil houden naast hun eigen werk", aldus Dokter. "De mensen die de test niet halen, worden nu gewoon bij het vuil gezet."

Risico

Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland, zegt dat de test is ingesteld om de veiligheid te waarborgen. "De veiligheid van het invididu, de collega's en uiteindelijk ook de burgers." Hij noemt het "fysiek en mentaal zwaar en niet geheel zonder risico". En stelt dat fit zijn "van cruciaal belang" is.

Uit cijfers van Brandweer Nederland blijkt dat ruim 96 procent van de medewerkers geschikt wordt bevonden bij de keuring. Voor de groep die niet direct slaagt wordt er gezamenlijk met de veiligheidsregio gekeken wat er moet gebeuren om alsnog te slagen. "In de praktijk blijkt dat bijna iedereen, na een begeleidingsprogramma, binnen enkele maanden weer geschikt wordt bevonden."

De VBV noemt die cijfers echter onrealistisch. "Er zou een evaluatie komen", zegt Dokter. Dat bleek alleen niet mogelijk te zijn omdat korpsen op verschillende manieren de resultaten doorstuurden. "Als die evaluatie er was geweest had je hele andere cijfers gezien."

Het College voor de Rechten van de Mens verwacht over vier tot zes weken een uitspraak te doen.