Vier verdachten in het Passageproces hebben donderdag levenslange celstraffen gekregen. Ook Dino Soerel, die eerder werd vrijgesproken, moet levenslang de gevangenis in. 

De drie tot levenslang veroordeelde verdachten naast Dino Soerel zijn Jesse R., Mohammed R. en Siegfried S.. 

Dino Soerel wordt gezien als het kopstuk en de opdrachtgever van de reeks moorden. De andere drie waren als huurmoordenaar betrokken bij diverse criminele afrekeningen en pogingen daartoe in het Passage-dossier, dat draait om zeven onderwereldmoorden en een reeks plannen voor liquidaties tussen 1993 en 2006.

Eerder kreeg Jesse R. al een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Ook Mohammed R. kreeg eerder levenslang voor zijn rol bij de liquidaties van Salim Hadziselimovic, Djordje Ilic, Tonnie van Maurik, Henie Shamel en Annie de Witte. Daarnaast werd Siegfried S. tot levenslang veroordeeld voor een liquidatie in Antwerpen. 

Passagezaak

  • Vier verdachten in hoger beroep tot levenslang veroordeeld
  • Ook Dino Soerel krijgt levenslang, na eerdere vrijspraak
  • Verklaringen kroongetuigen bruikbaar geacht
  • Passage langstlopende strafproces in Nederland

Soerel werd destijds vrijgesproken voor betrokkenheid bij de moorden vanwege gebrek aan bewijs, maar nu krijgt hij dus ook levenslang. Het hof noemde Soerel een op de achtergrond opererende figuur, die zich verschool achter anderen, maar wel opdracht gaf voor verschillende moorden. Het hof benoemde tevens dat ze contacten zagen tussen Soerel en Holleeder, die overigens in deze zaak niet terechtstaat.

Andere verdachten die in de zaak terechtstonden, kregen eveneens lange gevangenisstraffen. Zo werden Chay Pin S. en Nan Paul de B. beide veroordeeld tot 13,5 jaar cel. Sjaak de B. is veroordeeld tot 5,5 jaar cel.

Persraadsheer legt uit waarom levenslang is opgelegd in Passageproces
70
Persraadsheer legt uit waarom levenslang is opgelegd in Passageproces

Kroongetuigen

In de zaak waren vooral de verklaringen van twee kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros van belang.

Het hof oordeelde dat de verklaringen die La Serpe heeft afgelegd in het Passageproces geloofwaardig en bruikbaar zijn. "Er is geen aanleiding om te veronderstellen dat zijn verklaringen door onbetrouwbaarheid niet bruikbaar zijn", aldus het oordeel van het gerechtshof donderdag. 

La Serpe is een van de twee kroongetuigen in de megazaak. In 2013 bepaalde de rechtbank in Amsterdam ook al dat zijn verklaringen voor een groot deel geloofwaardig waren.

De inconsequenties die er volgens het hof op punten in zijn verklaringen ontegenzeggelijk zijn te vinden, moeten worden afgezet tegen de lange periode van tien jaar waarin ze verspreid zijn afgelegd, aldus het hof.

De verklaringen van kroongetuige Fred Ros zijn echter wel per onderdeel gewogen, omdat hij zich later heeft gemeld bij het Openbaar Ministerie (OM) en om die reden kon weten welke informatie van belang was voor het onderzoek. Ros verklaarde met name zwaar belastend over Dino S..

De verklaringen van beide kroongetuigen worden desalniettemin beoordeeld als geloofwaardig en betrouwbaar, ondanks enkele tegenstellingen. 

Strafvermindering

Volgens het hof hebben zowel La Serpe als Ros zichzelf niet gespaard in hun verklaringen. Daar stelt het hof wel tegenover dat de kroongetuigen duidelijk gehandeld hebben in hun eigen belang.

De kroongetuigen kregen strafvermindering en werden daarom veroordeeld tot de helft van hun eerdere straffen. Ros kreeg donderdag veertien jaar cel opgelegd en La Serpe kreeg acht jaar cel. Dit was conform de eisen van het Openbaar Ministerie. Omdat Ros van zijn straf al meer dan tweederde in de cel heeft doorgebracht, is hij per direct vrij. 

Content 

Het OM is zeer content met de uitspraken van het hof. ''Het hof heeft gekeken naar de wijze waarop de beide kroongetuigen in deze zaak zijn ingebracht en naar de betrouwbaarheid van de kroongetuigen", aldus perswoordvoerder Gerard Robben.

''Daarnaast heeft het zich uitgelaten over de vraag of een levenslange gevangenisstraf niet in strijd is met de criteria die het Europees Hof eerder heeft geformuleerd. In alle gevallen stemt de uiteindelijke beoordeling ons tot tevredenheid."

Hij vindt verder dat het hof ''een zeer duidelijk signaal" heeft gegeven met de hoogte van de straffen en noemde Passage een uniek proces, met enorme impact. ''Het heeft van iedereen veel gevraagd. Maar in een zaak waarin het om zoveel mensenlevens gaat, halen we als OM het onderste uit de kan en alles uit de kast. De vraag wat het proces bij elkaar heeft gekost, heeft daarbij nooit een rol gespeeld."

In het Passageproces stonden in totaal tien verdachten terecht. Passage is het langstlopende strafproces in de Nederlandse geschiedenis en liep tien jaar. De uitspraak vond donderdag plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.