De verdachten in de zogeheten Quote 500-zaak zijn donderdag door het gerechtshof in Den Haag in beroep veroordeeld tot lange gevangenisstraffen en hoge boetes. De bende inbrekers richtte zich op huizen van vermogende personen die op de jaarlijkse lijst met rijken van maandblad Quote stonden.

De drie verdachten die de meeste inbraken hebben gepleegd hebben straffen van 4,5 jaar opgelegd gekregen. Volgens justitie vormden zij de spil van de bende. Die straffen zijn lager dan de zes jaar waartoe ze door de rechtbank waren veroordeeld. Het Openbaar Ministerie had in de beroepszaak straffen van 5,5 jaar geëist.

De overige vijf verdachten zijn ook tot lagere straffen veroordeeld, variërend van ruim 3 jaar tot 60 dagen. Alle verdachten op één na werden schuldig bevonden aan lidmaatschap van een criminele organisatie.

Het hof kwam tot lagere straffen omdat het iets minder inbraken bewezen vond. Ook speelde mee dat het lang duurde voordat het hoger beroep diende. Daarnaast moeten de veroordeelden grote bedragen terugbetalen aan de Staat, omdat misdaad niet mag lonen, bepaalde het hof.

Schuifladder

De bende werkte vanuit de Haagse Spoorwijk en koos slachtoffers uit op basis van de jaarlijkse lijst van Quote. Zeker tien villa's door het hele land werden beroofd, vaak terwijl de bewoners thuis waren en aan het begin van de avond, omdat het alarm dan niet aan stond. De inbrekers gebruikten daarbij een schuifladder om op de eerste etage te komen. Zo bleven ze vaak uit het zicht van de slachtoffers.

De groep maakte voor miljoenen euro's aan sieraden, goud en contant geld buit. Onder de slachtoffers was oud-LPF'er en oud-minister Herman Heinsbroek.

De groep opereerde in wisselende samenstellingen maar ze vertrokken steeds vanuit dezelfde woning en keerden daarna terug met de buit.