Leefbaar-wethouder Ronald Schneider van de gemeente Rotterdam is met onmiddellijke ingang afgetreden. Hij zou zich donderdag in de gemeenteraad verantwoorden inzake het rapport over de fraude rond het voormalige poppodium Waterfront aan de Boompjeskade.

In een verklaring zegt de wethouder dat hij zich graag tegenover de raad zou hebben verdedigd, maar hij vindt dat door de ontstane politieke situatie nu een onmogelijk opgave.

De coalitie is de meerderheid in de gemeenteraad kwijt na het overstappen van een raadslid. ''Daarom leg ik mijn functie als wethouder neer’’, aldus Schneider woensdagavond.

Eerder op woensdag werd bekend dat twee ambtenaren van de gemeente disciplinair ontslag hebben gekregen vanwege hun rol in de vastgoedfraude bij het voormalige poppodium Waterfront.

Donderdag debatteert de raad over de raadsenquête die dit voorjaar is gehouden over de miljoenenfraude. Schneider had zich bij deze bijeenkomst politiek moeten verantwoorden voor de affaire.

Fraude

De gemeente Rotterdam is in de periode 2010-2015 voor ruim 7 miljoen euro opgelicht door de huurders van het Waterfront-pand. De ontslagen ambtenaren declareerden regelmatig werkzaamheden die niet waren uitgevoerd en er werd jaren nauwelijks huur betaald.

Uit eerder onderzoek was al duidelijk geworden dat een beperkt aantal ambtenaren van de gemeente Rotterdam een rol heeft gespeeld in de fraude. Volgens de enquête kon de fraude plaatsvinden doordat het vastgoedbeheer van de gemeente ''nooit op orde is geweest''.